צוואה הדדית

במאמר זה נדבר על צוואה הדדית. נסביר מהן צוואות הדדיות, ומה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית. כמו כן נגיד גם כמה מילים על עלות צוואה הדדית. במאמר זה השתדלנו לענות על השאלות המרכזיות, תוך כדי מתן הסברים בגובה העיניים. על מנת לקבל מידע נוסף וייעוץ אישי, מומלץ לפנות אל עורך דין ירושות וצוואות.

מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית

צוואה הדדית

הנושא של צוואות הוא תמיד נושא רגיש, ובקלות עלולים להתלקח קונפליקטים וסכסוכי ירושה. רבים מסכסוכי הירושה מתחילים מאותם המצבים בהם אדם נפטר, ונכסיו מתחלקים בין בן/בת הזוג, לבין ילדים או יורשים אחרים. זהו המקום שבו נוצרים ניגודי אינטרסים העלולים לגרום צרות רבות, ואף מצוקה כלכלית, לבני הזוג שנותרו בחיים.

דוגמה לאחד ממצבי הקונפליקט היא כאשר אדם נפטר ובת זוגו נותרת בחיים. לנפטר ישנם ילדים ממערכת יחסים קודמת והרכוש מתחלק בין בת הזוג (האלמנה), לבין ילדיו של הנפטר. ילדיו של הנפטר עשויים לדרוש את פירוק השותפות בדירת המגורים, ובכך לאלץ את האלמנה למכור את הנכס שבו היא מתגוררת.

צוואה הדדית היא כלי המתאפשר על פי חוק הירושה, והיא יכולה לתת מענה למצבים אלו. באמצעות עריכת צוואה הדדית מבעוד מועד, ניתן למנוע את המצב המתואר. ניתן לבנות מנגנון הקובע באופן הדדי, כי לאחר פטירתו של בן זוג, האחר יירש את רכושו. ובדרך כלל נקבע כי לאחר פטירת בן הזוג השני, הרכוש יועבר לצד ג‘ המוסכם על שני בני הזוג.

צוואה

מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית

שני העקרונות הבסיסיים היוצרים את ההבדל בין צוואה רגילה לבין צוואה הדדית הם:

  • צוואות המסתמכות אחת על השנייה.
  • יכולת ביטול מוגבלת.

שני העקרונות הללו קשורים אחד בשני. מכיוון שהצוואות מסתמכות אחת על השנייה, זוהי גם הסיבה מדוע יכולת הביטול של הצוואה מוגבלת. זהו היתרון של הצוואה ההדדית, בכך היא מספקת הגנה.

בעוד צוואה רגילה כל אדם יכול לבטל על דעת עצמו ללא שום מגבלה, זהו אינו המצב בעת ביטול צוואות הדדיות. ישנן מגבלות והן מתייחסות לשני מצבים שונים. מצב ראשון הוא ביטול צוואה הדדית כאשר שני בני הזוג בחיים, והמצב השני הוא כאשר מבקשים לבטל אותה לאחר פטירת אחד מבני הזוג.

כאשר שני בני הזוג בחיים – על פי החוק, כל אחד מבני הזוג יכול לבטל את הצוואה ההדדית. אך בניגוד לצוואה רגילה, כאן נדרשת מסירה הודעה בכתב. המצב הופך להיות מסובך יותר כאשר מבקשים לבטל צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג. במצב זה הוא/היא יכול/ה לשנות את הצוואה, אך זאת בתנאי שהסתלק מחלקו בעיזבון.

לקריאה נוספת בנושא עריכת צוואה ומהי חשיבותה. 

צו קיום צוואה הדדית

צו קיום צוואה הדדית

לאחר פטירתו של אדם, על מנת שהצוואה תקבל תוקף משפטי, יש להגיש בקשת צו קיום צוואה. במידה והאדם לא הותיר אחריו צוואה ישנו הליך אחר של הגשת בקשה לצו ירושה. את הבקשה לצו קיום צוואה יש להגיש אל הרשם לענייני ירושה. ההליך של הגשת צו קיום צוואה הדדית דומה לצוואה רגילה, אך ישנם כמה דגשים חשובים:

במידה ויש לכם צוואה מקורית, או כאשר הצוואה הופקדה אצל הרשם לענייני ירושות – כאשר נפטר בן הזוג הראשון, יש להגיש את הבקשה אל רשם הירושות באופן זהה להגשת בקשה רגילה. להזכירכם יש גם לשלם אגרה.

במידה ואין בידכם צוואה מקורית אך יש בידכם העתק, יש להגיש את הבקשה באופן ידני ולמלא בקשה להוכחת צוואה שאינה במקור (גם בקשה זו דורשת תשלום אגרה).

במידה ומדובר בפטירת בן הזוג השני, וכבר ניתן בעבר צו קיום צוואה עבור אחד מבני הזוג; במקרה זה ניתן להגיש בקשה מקוונת ולציין בבקשה כי הצוואה המקורית כבר נמצאת בתיק של בן הזוג שנפטר קודם.

צוואה הדדית

עלות צוואה הדדית

ברמת העיקרון אנו יכולים להגיד שני דברים לגבי עלות צוואה הדדית. הדבר הראשון הוא שהמחיר שלה גבוה יותר מצוואה רגילה, אך לא באופן משמעותי. והדבר השני הוא שהמחירים השכיחים נעים בדרך כלל בסביבות 3,500-5,000 שקלים.

אך עלות צוואה הדדית עשויה להשתנות בהתאם למורכבותו. ישנם אנשים בעלי נכסים רבים, וצורות חלוקה שונות של נכסיהם בין היורשים. בהתאם לכך הם זקוקים לבניית צוואה בהתאמה אישית. וככל שהצוואה ארוכה ומורכבת יותר, כך גם העלויות עשויות להיות גבוהות יותר.

צוואות ההדדיות נועדו לתת מענה לבעיות שונות בחלוקת העיזבון, ויש להן גם משמעות כלכלית על חיי בן/בת הזוג שנותרו בחיים לאחר פטירת בן הזוג הראשון. לא כדאי לוותר על צוואה הדדית מתוך ניסיון לחסוך בעלויות. חשוב לפנות אל עורך דין צוואות ולהכין צוואה מהימנה.

משרד עורכי דין ליאור מזרחי עומד לשירותכם בכל הסוגיות הקשורות לצוואות וירושות. אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה. בנוסף אנו מעניקים לכם שירותי עו"ד מקרקעין, משפט מסחרי ועוד.

כתובתנו:

כתובת: שולמית אלוני 11, ראשון לציון

הוראות הגעה בגוגל

הגשת בקשה לצו ירושה

בקשה לצו ירושה

בקשה לצו ירושה נדרשת במקרה בו נפטר לא הותיר אחריו צוואה. במקרים שכאלו עיזבונו יחולק על פי קריטריונים אותם קבע המחוקק במסגרת חוק הירושה (ירושה

קרא עוד »
למה מומלץ לעשות צוואה

למה מומלץ לעשות צוואה

ישנן הרבה סיבות למה מומלץ לעשות צוואה, ריכזנו עבורכם את הסיבות העיקריות: כותב: עו"ד ליאור מזרחי טיפול בחולה בהיעדר צוואה, היורשים החוקיים שלא סעדו את

קרא עוד »
עורך דין להעברת דירה שהתקבלה בירושה

מכירת דירה שהתקבלה בירושה

מגיע הרגע בו היורש או היורשים מעוניינים להוציא לפועל את מכירת דירה שהתקבלה בירושה. לרוב, מכירת דירה שהתקבלה בירושה מאפשרת ליורשים הרבה אוויר מבחינה פיננסית

קרא עוד »
המלצות

צור קשר

לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי

חשוב לדעת, כי התכנים באתר אינם מהווים בשום פנים ואופן תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין ו/או של כל בעל מקצוע אחר אשר אמון על מתן ייעוץ וליווי של עסקאות אלו.
פתיחה
1
שלום וברכה
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button דילוג לתוכן